יום ראשון, 16 באוקטובר 2011
רכישת משק במושב שונה באופן מהותי מרכישת דירה
רכישת משק במושב שונה באופן מהותי מרכישת דירה. שלא כמו בדירה, שרישום הדירות בה נעשה, לרוב, בלשכות רישום המקרקעין (טאבו), הרי שבמשקים, רישום הזכויות נעשה במינהל מקרקעי ישראל, ובחלק לא מבוטל מהמשקים - גם בסוכנות היהודית (החוזה המשולש).
בניגוד לדירות, שם מוגדרות זכויות הרוכש כבעלות או חכירה, ברובם של המשקים בארץ הזכויות מוגדרות כזכויות בר-רשות, ורק לעתים רחוקות כזכויות חכירה.
הבדל זה נובע מכך שבמרבית המשקים, הזכויות שייכות למדינה, שמשכירה אותם באמצעות מינהל מקרקעי ישראל, לסוכנות היהודית. הסוכנות היא זו שנותנת למושב (שהוא אגודה שיתופית) רשות
להשתמש בקרקע, הידועה גם כמשבצת האגודה. המושב נותן לחברים בו רשות להשתמש במשק ספציפי. כלומר, מבחינה משפטית, זכויותיו של בעל המשק הן למעשה זכויות של בר-רשות.
קיימים מושבים שבהם ההסכם בקשר לקרקע הוא ישירות בין בעל המשק למינהל, ואז יש לבעל המשק זכויות חכירה על הקרקע. כשבאים לרכוש משק, יש לבדוק שהמוכר רשום כבעל הזכויות במשק, הן במינהל מקרקעי ישראל, הן בסוכנות היהודית והן במשרדי אגודת המושב. אחרי שמוודאים שהמוכר הוא בעל הזכויות במשק, וש"זכויותיו נקיות", כלומר אין עליהן עיקול, שעבוד או משכון, אפשר לערוך עיסקה. בשלב זה, יש לשים לב למספר סוגיות. בעוד שבעסקה של מכירת דירה בעיר המוכר זכאי לפטור ממס שבח (אם לא מכר ב-4 השנים האחרונות דירה) ולפטור ממס מכירה (אם מדובר בדירת מגורים שמישה), במכירת משק המצב שונה. גם אם המוכר זכאי לפטור ממס שבח וממס מכירה, עדיין חלק מהמכירה חייב במס. מבחינת רשויות המס, כשמוכרים משק, התמורה בעדו מתחלקת לשניים: התמורה עבור בית המגורים; והתמורה עבור היתרה, המכונה "החלק המשקי". בעוד שהחלק המשולם עבור בית המגורים פטור ממס שבח ומכירה, כמו בדירה רגילה, הרי שהחלק המשקי חייב הן במס שבח והן במס מכירה. "השאלה שעולה מייד", היא איך רשויות המס יודעות כמה שווה בית המגורים וכמה שווה החלק המשקי. הן יודעות זאת לפי הערכות שווי בעיסקאות דומות, מצב בית המגורים ועוד. לחלק מבעלי המשקים יש חובות הנמצאים בברור אצל משקמים (כמו שופטים) במינהלה להסדרים במגזר החקלאי המשפחתי. המשקמים פועלים מכוח החוק הידוע כ"חוק גל". כדי שהמשקם יאשר את מכירת המשק, ויסיר את צווי העיקול והמניעה שהטיל, צריך בעל המשק לפרוע את כל חובותיו. במקרים כזה, אפשר לקבל פטור ממס לגבי חלק הסכום ששילם הרוכש שמטרתו תשלום חובות.
יום שבת, 15 באוקטובר 2011
קניית/מכירת משק חקלאי היא עניין מורכב יותר ומסובך יותר מקניית דירה/בית
בעוד שבעסקה של מכירת דירה בעיר המוכר זכאי לפטור ממס שבח (אם לא מכר ב-4 השנים האחרונות דירה) ולפטור ממס מכירה (אם מדובר בדירת מגורים שמישה), במכירת משק המצב שונה. גם אם המוכר זכאי לפטור ממס שבח וממס מכירה, עדיין חלק מהמכירה חייב במס. מבחינת רשויות המס, כשמוכרים משק, התמורה בעדו מתחלקת לשניים: התמורה עבור בית המגורים; והתמורה עבור היתרה, המכונה "החלק המשקי". בעוד שהחלק המשולם עבור בית המגורים פטור ממס שבח ומכירה, כמו בדירה רגילה, הרי שהחלק המשקי חייב הן במס שבח והן במס מכירה. "השאלה שעולה מייד", היא איך רשויות המס יודעות כמה שווה בית המגורים וכמה שווה החלק המשקי. הן יודעות זאת לפי הערכות שווי בעיסקאות דומות, מצב בית המגורים ועוד. לחלק מבעלי המשקים יש חובות הנמצאים בברור אצל משקמים (כמו שופטים) במינהלה להסדרים במגזר החקלאי המשפחתי. המשקמים פועלים מכוח החוק הידוע כ"חוק גל". כדי שהמשקם יאשר את מכירת המשק, ויסיר את צווי העיקול והמניעה שהטיל, צריך בעל המשק לפרוע את כל חובותיו. במקרים כזה, אפשר לקבל פטור ממס לגבי חלק הסכום ששילם הרוכש שמטרתו תשלום חובות.
דמי הסכמה: התשלום הבא שעל המוכר לבצע הוא דמי הסכמה למינהל מקרקעי ישראל. דמי ההסכמה משולמים על ידי מי שחכר קרקע מהמינהל בעת המכירה לחוכר אחר. בכך בעצם מסכים המוכר לשתף את המינהל בהכנסות שמקורן בעליית ערך הקרקע. הנוסחה לחישוב דמי ההסכמה אינה פשוטה, אך יש דרכים להפחתתם. קיימים גם קריטריונים אישיים לקבלת הנחה. בנוסף, גובה דמי ההסכמה משפיע על חישוב מס השבח שיש לשלם. עוד מקור לצרות היא הסוכנות היהודית. מספר בעלי משקים קיבלו מהסוכנות הלוואות לצורך ייסוד המשק, רכישת ציוד חקלאי, הקמת חממות ועוד. כיום, כשפונים לסוכנות כדי שתיתן את הסכמתה להעברת הזכויות, היא דורשת את פירעון החוב. במקרה כזה כדאי לפנות לוועדה מיוחדת או לפרוע 25% מההלוואה בלבד, כשהיתרה הופכת להלוואה עומדת, שתהפוך בסוף למענק.
מינהל מקרקעי ישראל פרסם נוהל בגין העברת זכויות בנחלות. ניתן לצפות בנוהל בקישור הבא. על מנת למנוע מצב של סחבת ברישום ההעברה, יש למלא אחר דרישות המינהל ולפעול לפיהן. סטייה מדרישות אלה, תגרום לזמן טיפול ארוך ומייגע...נכתב ע"י עו"ד יואב שמשוני
יום שני, 3 באוקטובר 2011
הירשם ל-
רשומות (Atom)